![wp_20170407_10_33_26_pro_li wp_20170407_10_33_26_pro_li](http://bartodzieje.pl/wp-content/gallery/agrotravel-07-04-2017/thumbs/thumbs_wp_20170407_10_33_26_pro_li.jpg)
18 maja w świetlicy wiejskiej w Bartodziejach wydane zostały artykuły żywnościowe w ramach kolejnej tury Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2017. Dystrybucja pomocy realizowana jest dzięki umowie zwartej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Bartodzieje ze Związkiem Stowarzyszeń Radomski Bank Żywności. Paczki żywnościowe przekazywane są osobom i rodzinom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej, na podstawie skierowania wystawionego przez pracownika socjalnego Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej. Organizacja dystrybucji żywności przeprowadzona została przez wolontariuszy naszego stowarzyszenia pod kierunkiem p. Mariana Kulińskiego.
.
Wojciech Ćwierz
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
W ramach programu osoby najbardziej potrzebujące będą korzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak również możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających.
Pomoc, w postaci paczki żywnościowej przekazywana jest osobom i rodzinom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (tj. 1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), na podstawie skierowania wystawionego przez pracownika socjalnego Gminnego Ośrodka Pomocy Społeczne
Każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, dostanie w nich m.in. następujące produkty: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane, mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający, gulasz wieprzowy z warzywami, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju, cukier biały, olej rzepakowy.