Imprezy plenerowe w Muzeum Wsi Radomskiej to stałe punkty w kalendarzu Bartodziejaków. W niedzielę, 5 października gościliśmy na Festiwalu Ziemniaka. Pogoda dopisała, a nasze stoisko oblegał tłum chętnych do degustacji tradycyjnych wiejskich potraw. Bartodziejska kapusta z ziemniaków i fasoli zgłoszona została do konkursu ocenianego przez szacowne jury, ale tym razem konkurencja była smaczniejsza.
Wystąpiliśmy w składzie: Dorota August, Elżbieta Berny, Anna Kulińska, Jadwiga Janiszewska, Danuta Rychel, Janina Sawicka, Ewa Sąpór, Maria Szczygieł, Maria Trzebieniak, Elżbieta Świniarska i Krystyna Życka oraz Wojciech Ćwierz, Marek Janiec, Marek Janiszewski i Marian Kuliński.
Odwiedziło na wielu znajomych, wśród nich artyści ludowi z zaprzyjaźnionych zespołów ze Skaryszewa i Kowali. Swoją obecnością zaszczyciła nas również pani Ilona Jaroszek, gospodyni imprezy – dyrektor radomskiego skansenu.
Na naszym festiwalowym stole znalazły się m.in. pączki z ziemniaków, kapusta z grochem, bigos, porka, kluski śląskie, ciasta i wiejski chleb ze smalcem i ogórkiem.