Efekty realizacji programu POPŻ Podprogram 2020
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Bartodzieje z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – wrzesień 2021.
Efekty realizacji programu POPŻ Podprogram 2020
- Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Bartodzieje z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – wrzesień 2021.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy);
- skrobiowe (makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa rozpuszczalna zbożowa),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (fasolka po bretońsku).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 142 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 6,43937 ton żywności;
- 608 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2020 dla 142 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne – 0 spotkanie dla 0 uczestników
- Żywieniowo – dietetyczne 1 spotkanie dla 14 uczestników
- Kulinarne – 1 spotkanie dla 14 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 14 uczestników
- Warsztaty w formie wydawniczej – dla 50 osób
‚
Opracował: Marian Kuliński