Jesteś tutaj: Strona główna :: Efekty realizacji programu POPŻ Podprogram 2020

Aktualności

Efekty realizacji programu POPŻ Podprogram 2020

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Bartodzieje z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – wrzesień 2021.

Efekty realizacji programu POPŻ Podprogram 2020

  1. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Bartodzieje z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – wrzesień 2021.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy);
  • skrobiowe (makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa rozpuszczalna zbożowa),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (fasolka po bretońsku).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 142 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 6,43937 ton żywności;
  • 608 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;
  1. W ramach Podprogramu 2020 dla 142 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
  • Ekonomiczne – 0 spotkanie dla 0 uczestników
  • Żywieniowo – dietetyczne 1 spotkanie dla 14 uczestników
  • Kulinarne – 1 spotkanie dla 14 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 14 uczestników
  • Warsztaty w formie wydawniczej – dla 50 osób

  

Opracował: Marian Kuliński