W dniu 28 września w remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Bartodziejach odbyło się szkolenie z zakresu nowoczesnego pszczelarstwa i warsztaty kulinarne zorganizowane przez Stowarzyszenie „Dziedzictwo i Rozwój” oraz Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” we współpracy ze Stowarzyszeniem na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Bartodzieje
.
Wojciech Ćwierz
Uczestnicy warsztatów kulinarnych, które poprowadziła Pani Elżbieta Bień, przygotowywali specjały tradycyjnej kuchni regionu radomskiego, ale z nutą „świeżości” i wzbogacenia o zasady zdrowego żywienia. Szkolenie z zakresu Nowoczesnego Pszczelarstwa poprowadził Pan Łukasz Murawski z Pasieki Murawscy, jednej z najprężniej działających i wielokrotnie nagradzanych pasiek na terenie Województw Mazowieckiego.
Spotkania realizowane są w ramach projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych” realizowanych w ramach działania Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”. Inicjatywa ta oferuje szereg specjalistycznych zajęć szkoleniowych, warsztatów i szkoleń e-learningowych związanych z budowaniem silnej marki produktów tradycyjnych, regionalnych, producentów branży spożywczej, jak również z rozwojem mieszkańców obszarów wiejskich, którzy chcieliby podjąć działalność pozarolniczą związaną z produkcją zdrowej żywości. Skierowany jest do wszystkich chętnych osób z terenu woj. mazowieckiego, a szczegółowe informacje o projekcie zawarte są na stronie internetowej:
http://razemdlaradomki.pl/kuznia_smakow-pl