Informacja o efektach realizacji POPŻ Podprogram 2017
W związku z zakończeniem realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Bartodzieje informuje o efektach jego realizacji w okresie od sierpnia 2017 roku do czerwca 2018 roku.
- Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Bartodzieje z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Radomiu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet
- wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 150 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 7,6975 ton żywności;
- 750 paczek żywnościowych;
- 0 – posiłków;
- W ramach Podprogramu 2017 dla 28 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 28 uczestników
- Żywieniowe – 1 spotkanie dla 28 uczestników
- Kulinarne – 1 spotkanie dla 28 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 1 spotkań dla 28 uczestników